The Island is a nature-inspired Paris home designed around a courtyard garden

Local architect Clément Lesnoff-Rocard has converted a 19th-century house in Paris‘s La Défense into a contemporary home featuring a double-height dining room that looks onto a central courtyard.



a chair sitting in a room: A double-height dining room in a Parisian townhouse by Clément Lesnoff-Rocard


© Provided by Dezeen
A double-height dining room in a Parisian townhouse by Clément Lesnoff-Rocard

Clément Lesnoff-Rocard named this project The Island as it involved creating an isolated, inward-looking private residence in the midst of the bustling city.

“The project is about finding a way for a family to have its own universal and symbolic wild landscape inside their home,” suggested Lesnoff-Rocard, “surrounded by the city but deeply separated from its looming pressure.”



a chair in a room: Lesnoff-Rocard introduced a double-height dining room as part of the renovation


© Provided by Dezeen
Lesnoff-Rocard introduced a double-height dining room as part of the renovation

The Island is located at the end of a small street on the edge of Paris’s main financial district, La Défense. The house’s traditional architecture stands in contrast to the steel and glass skyscrapers that dominate the district’s skyline.

Lesnoff-Rocard’s refurbishment focused on switching the focus of the spaces away from the street and towards an exotically planted patio garden at the centre of the plan.



a large room: The interiors are designed to focus on a patio garden outside


© Provided by Dezeen
The interiors are designed to focus on a patio garden outside

“We decided at the first visit that this house had to be protected from this outer predatory world,” the architect added, “turning its back to the street and only looking at itself, its garden and its own qualities, yet to be found.”

The building had been extended and remodelled by previous owners, resulting in a muddled sequence of spaces that lacked any form of singular identity.



a view of a room: A combination of wooden and concrete steps lead to a mezzanine


© Provided by Dezeen
A combination of wooden and concrete steps lead to a mezzanine

The project involved stripping out many of the existing elements and reordering the space to give it greater cohesion.

The garden and the idea of nature provided the main reference point for The Island’s interior design. Many of the forms and materials used evoke natural features or aim to enhance the connection with the outdoor space.



a room with a sink and a mirror: The white-concrete mezzanine curves around the dining space


© Provided by Dezeen
The white-concrete mezzanine curves around the dining space

A double-height glass wall connects the courtyard with the main living areas, providing views of the sky as well as the lush planting.

A curving, white-concrete mezzanine that bridges across the living and dining area is described by Lesnoff-Rocard as “a stratus, a low cloud passing quietly above your head”.

One side of this space is lined with a “cliff-like” full-height bookcase, while the grey-green floor tiles are intended to evoke shallow water and the oak dining table recalls a tree.

The lounge area features a cast-concrete bench with cushions so it can be used as a sofa. A timber staircase situated between this space and the dining area ascends to the first floor.



a room with a wood floor: The lounge area features a cast-concrete bench


© Provided by Dezeen
The lounge area features a cast-concrete bench

Where the stairs emerge onto the mezzanine, the white concrete floor is cast to form curved steps that continue the organic theme.

Internal windows look down from the two upper levels onto the living space and a matt-black kitchen below. The glazed wall and glass mezzanine balustrade ensure plenty of daylight reaches these spaces.

Other recent courtyard homes on Dezeen include an inward-facing, cedar-clad home in Salt Lake City designed by American architects Kipp Edick and Joe Sadoski and the House of Many Courtyards in Scandanavia.

Photography is by Simone Bossi unless stated.

The post The Island is a nature-inspired Paris home designed around a courtyard garden appeared first on Dezeen.

Sam Son

Next Post

Pelosi's Capitol Security Plan Results In $5k Bathroom Break For Texas Congressman

Tue Feb 9 , 2021
After Democratic Speaker Nancy Pelosi called her colleagues security threats, Congressional members are now being fined for not submitting to metal detector scans outside the House chamber. A visit to another chamber — e.g. a House restroom just outside the boundary set up by the metal detectors — can now […]